Center

Center

Ideja

Drvna industrija ima snažan razvojni potencijal koji nije odgovarajuće valoriziran u državnim strategijama, iako sektor ima veliku važnost u zadržavanju zapošljavanja u ruralnim područjima. Proizvodnja namještaja i proizvoda od drva na hrvatskom tržištu sve je lošija, a poslovi javne nabave ne vode računa o kapacitetima domaće industrije.
Panonski drvni centar kompetencija zamišljen je kao poveznica znanstvenika, lokalne zajednice i industrije u svrhu razvoja inovativnih proizvoda od drva te pružanja usluga poduzetnicima iz drvno-prerađivačkog sektora pa su od samog početka i razvoja ideje u njenoj razradi uz Virovitičko-podravsku županiju kao inicijatora i začetnika ideje bili uključeni partneri VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, zagrebački Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković, a u konzultacijama su sudjelovali i drvo-prerađivači sa područja naše županije.
Panonski drvni centar kompetencija u ožujku 2013. godine Hrvatski klaster konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora proglasio je projektom od nacionalnog interesa za drvno-prerađivački sektor te je na prvom natječaju iz Strukturnih fondova EU (“Shema dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu”, Operativni program Regionalna konkurentnost 2007-2013.)odobren za financiranje u iznosu od gotovo 45 milijuna kuna, sa sufinanciranjem sredstvima EU od 99 % ukupne vrijednosti projekta.

Ciljevi

Podizanje kompetencija i konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika u drvno-prerađivačkom sektoru kroz pružanje usluga poduzetnicima u Kontinentalnoj regiji i šire uvođenjem novih dizajniranih i inovativnih proizvoda i pružanjem ostalih usluga, kao što su certificiranje, informiranje, promocija i drugo.
Navedeni cilj nastoji se postići kroz uspostavu suradnje lokalne zajednice i poduzetnika sa znanstvenicima i uspješnim poslovanjem Virovitica će postati centar, ne samo u proizvodnji, nego i znanstveno-istraživačkoj djelatnosti u sektoru drvno-prerađivačkoj industriji u ovom dijelu jugoistočne Europe.

Za medije

Materijali koje možete koristiti za objavu. Ukoliko Vam navedene informacije nisu dostatne, molimo pošaljite upit na e-mail ured@www.pdck.hr.
S velikim zadovoljstvom odgovorit ćemo na sve Vaše upite u najkraćem mogućem roku te nastojati pomoći u tome da Vaš novinarski zadatak bude obavljen čim bolje i brže, na obostrano zadovoljstvo.

Preuzmi PDCk logotipe

Javna nabava

Sukladno članku 13. stavku 9. točki 1. Zakona o javnoj nabavi (Narodne novine broj 90/11, u daljnjem tekstu: Zakon) Panonski drvni centar kompetencija kao javni naručitelj obavještava da ne postoje gospodarski subjekti s kojima bi predstavnik naručitelja iz članka 13. stavka 2. točke 1. Zakona  ili s njim povezane osobe, bili u sukobu interesa u smislu istog članka Zakona.

Partneri

Nositelj projekta kroz koji je realiziran Panonski drvni centar kompetencija je Virovitičko-podravska županija, a partneri projekta su VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, zagrebački Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković. I nakon provedbe projekta navedeni dionici ostaju u partnerskom odnosu.
Panonski drvni centar kompetencija usko surađuje sa poduzetnicima iz drvo-prerađivačkog sektora sa područja Virovitičko-podravske županije, te drvnim klasteromViridis.
Centar je otvoren za partnerstvo sa svim zainteresiranim dionicima iz sektora šumarstva, tehnologije, poduzetništva, a sve u svrhu unaprjeđenja poslovanja i postizanja što boljih rezultata te unaprjeđenja gospodarske situacije Virovitičko-podravske županije, cijele Hrvatske, ali i šire regije.

Suradnici

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

Dokumenti