„Cronovatori“: HRT 1, 13.veljače, 20:30 h

„Cronovatori“ je nova, dokumentarna serija koja prikazuje hrvatske inovacije i inovatore koji osvajaju prestižne hrvatske i svjetske nagrade. Na toj sceni važnu ulogu imaju i mladi inovatori, koji su izvor kreativnosti, uzbudljivosti i raznovrsnosti inovatorskih rješenja.

Inovatori su kreativci sposobni problem sagledati iz drugačije perspektive, a kad ga riješe, nerijetko se pokaže kako je rješenje toliko jednostavno da se mnogi od nas pitaju – kako se ja toga nisam sjetio.

Nerijetko u rješavanju svojih problema do ostvarenja svog cilja nailaze na mnoge zapreke. Tako i mlada inovatorica Sunčica Taslak, koja je osvojila prestižne nagrade za svoj „Cro cube“.  „Cro cube“ su drvene kocke dimenzija 5 x 5 x 5 cm, u funkciji magneta za hladnjak, igračke, privjesak ili namještaj, napravljene od jelovine (lagani materijal). Na površini su fotografije hrvatskih gradova i otoka. Na poleđini jedne strane nalazi se magnet i QR kod koji vodi do multimedijskog kanala. Multimedijski kanal turističke zajednice je i promotivni materijal svakog grada u Hrvatskoj. Može zamijeniti tiskane promotivne materijale i digitalizirati ih. Njezina primjena je najznačajnija u turizmu.

Prilikom samostalne izrade i traženja poduzeća, obrta, radionica koje bi mogle izvesti tu inovaciju, dolazilo je do problema sa slikama, rubovima, materijalom…..a tek nakon što je čula da je moguće rješenje njenih problema…..povezala se sa Panonskim drvnim centrom kompetencija d.o.o…. tek je tada ostvarila svoj san u potpunosti i riješila svoje probleme….

Panonski drvni centar kompetencija d.o.o. joj je pomogao na način da je izradio kocke prema njenim zahtjevima (savršeno obli rubovi, jednake dimenzije, materijal koji ne puca, graviranje na drvu-metoda paljenja drva površinski) te povezao je sa lokalnim poduzećem „Grafoprojekt d.o.o.“ koji je izvršio tisak na drvo u boji na prvom takvom stroju u Hrvatskoj.

Na taj način nastala je hrvatska inovacija sa hrvatskom sirovinom, suradnjom hrvatskih poduzeća i Centrom kompetencija, koji su dokazali da se može, zna i hoće…zajedničkim snagama ostvariti ciljevi i zadovoljiti potrebe i želje entuzijastičnih inovatora.

Stoga, inovatori…za ostvarenje svojih želja, inovacija u radu sa drvom, slobodno nam se obratite sa povjerenjem, dobro nam došli!

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider
13. ožujak 2019.